Utbilda dig till hiss- och rulltrappstekniker och var med och få Sverige att lyfta.

Hiss- och rulltrappsbranschen ger möjlighet till en utvecklande karriär. Här samlar vi allt du behöver veta om ett spännande yrkesval, så som utbildningar, kontakt till våra medlemsföretag för att söka praktik (LIA) eller jobb och varför just du behövs!

Arbeta i en varierande bransch

Arbetet med hissar och rulltrappor innebär en spännande och varierande vardag. Beroende på ditt intresse kan du välja att specialisera dig inom olika områden. Det finns också möjlighet att arbeta i en bred roll där ingen dag är den andra lik.

Du behövs, välkommen!

Möt Linus Lindh, servicetekniker & VD

Är du nyfiken på att veta mer om hur det är att arbeta som hisstekniker? Vi tog en pratstund med Linus Lindh, VD för hissföretaget Greve Jakob i Varberg om varför han blev hisstekniker, hur en typisk dag ser ut och hur det är att driva eget bolag i hissbranschen!

”Jag tror inte att det finns något yrke som är så fritt, utmanande, roligt och omväxlande…”

 

”Urbaniseringstrenden i landet fortsätter och storstadsregionerna står för mer än 60 procent av alla bygginvesteringar. Detta innebär ett ökat hiss- och rulltrappsbestånd, och även behovet av modernisering, skötsel och underhåll ökar hela tiden. I kombination med kommande pensionsavgångar har vi ett skriande behov av kompetenta medarbetare, nu och under de kommande 5-10 åren.”

Daniel Nyman, ordförande Hissförbundet

Möt Nadeem Salim, rulltrappstekniker

Är du nyfiken på att veta mer om hur det är att arbeta som rulltrappstekniker? Vi tog en pratstund med Salim Nadeem, Kone, om varför han blev rulltrappstekniker, hur en typisk dag ser ut och hur det är att arbeta för ett globalt rulltrappsföretag!

”Jag gillar att mecka…”

 

”Det bästa med utbildningen är skolans lokaler, att få tillgång till så mycket verktyg och vara med och bygga en hiss från grunden!”

Tidigare elev, Xenter Yrkeshögskola

Kan Yrkeshögskolan Xenter vara något för dig? Möt Oskar Andersson, huvudlärare hiss, Xenter Yrkeshögskola i Botkyrka utanför Stockholm.

Oskar Andersson är huvudlärare inom hiss på Xenter Yrkeshögskola i Botkyrka. Vi tog en pratstund med Oskar för att höra mer om vilka förkunskaper som krävs och om den 1-åriga utbildningen till servicetekniker inom hiss- och rulltrappsbranschen.

”Den främsta förkunskapen som behövs är att vara orädd för att prova något nytt.”

 

”Jag har alltid drömt om att starta eget företag, kanske gör jag det inom hiss en dag.”

Tidigare elev, Xenter Yrkeshögskola

Hitta lediga jobb & praktik