2025.03.17

Lagkrav & regelverk

Hissar och säkerhetskomponenter till hissar ska vara CE-märkta när de tillhandahålls på den inre marknaden. CE-märkningen visar att hissarna och komponenterna överensstämmer med samtliga tillämpliga krav från gällande EU-lagstiftning.

Hissar kan omfattas av krav enligt flera olika EU-direktiv. Framför allt är det följande direktiv som kan vara gällande för hissar:

Även Plan- och byggförordningen, 2011:338, innehåller krav för byggnadsverk.

Hissdirektivet 2014/33/EU

Europeiska unionens Hissdirektiv 2014/33/EU anger minimikrav för många typer av hissar avsedda för persontransport. Hissdirektivet är införlivat i Sverige genom BFS 2011:12 H12 (senast ändrat genom BFS 2024:3 H19). Utöver nyinstallation reglerar denna även ändring av befintliga anordningar, retroaktiva förbättringskrav, besiktning, drift, skötsel och underhåll. Hissar som är avsedda att enbart användas av särskilt instruerad personal regleras däremot av Arbetsmiljöverket.

Från och med 1 juli 1999 krävs att alla nyinstallerade hissar är CE-märkta och att en försäkran om överensstämmelse är utfärdad. För att en hiss eller en ingående säkerhetskomponent ska få tas i bruk krävs också godkänd besiktning av ett ackrediterat besiktningsorgan.

Arbetsmiljö

Utöver Boverkets regelverk för Hissar regleras arbetstagares användning av hissar av Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd, se AFS 2023:11 om arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning – säker användning, 11 kap. Användning av lyftanordningar och lyftredskap. Bestämmelserna i detta kapitel gäller för användning av lyftanordningar och lyftredskap, inklusive hissar, som används i arbetet. Där står bland annat att arbetsgivaren ansvarar för att service- och monteringsarbeten på hissar utförs så att risker inte uppstår

Standardisering

Som tillverkare av hissar eller säkerhetskomponenter kan du använda dig av harmoniserade standarder för att ges pressumtion om överensstämmelse med gällande EU-lagstiftning. Deltagarna i den svenska kommittén SIS/TK 211 arbetar med att påverka utformandet av standarder, bland annat genom att delta i det europeiska arbetet i CEN och det globala arbetet inom ISO.

Alla Europastandarder gäller i hela EU/EFTA och blir därmed även svensk standard. CEN- och ISO-kommittéerna arbetar nu tillsammans för att skapa EN ISO 8100-serien, en gemensam serie av hisstandarder för hela världen. EN ISO 8100-serien kommer delvis att ersätta EN 81-serien som är den befintliga harmoniserade standardserien för hissar och som används som underlag för CE-märkning.